Wat is de nagelwortel?

Wat is de nagelwortel?

De nagelwortel (C) is het onderhuidse gedeelte van de nagel en loopt door tot aan de lunula (B). De nagelwortel is gemaakt van dode cellen en keratine en is een verlenging van de epidermis, de dunne bovenste huidlaag. Het bevindt zich precies onder de nagelriem aan het begin van je nagel. De nagelwortel wordt ook wel de germinale matrix genoemd. Negentig procent van de natuurlijke nagelgroei gebeurt in de germinale matrix. Aandoeningen van de nagelwortel zijn schimmelinfecties en trauma’s

Overige onderdelen van de nagel

Bij iedere opleiding tot nagelstyliste komt de anatomie van de nagel aan de orde. Hieronder vind je de toelichting op de overige onderdelen van de nagel.

  • De nagelplaat (A) is de harde structuur van de nagel en gemaakt van doorzichtig keratine. Bloedvaten onder de nagel geven het een roze uitstraling.
  • Het nagelbed (F) is de huidlaag onder de nagelplaat en bestaat uit zenuwen, bloedvaten en melanine-producerende cellen.  
  • De Lunula (B) is wit en heeft de vorm van een halve maan.  Deze kan meestal worden gezien door de nagelplaat. 
  • De nagelmatrix (E) is het weefsel waar de nagelplaat wordt aangemaakt. Voor deze productie is een goede zuurstof en voedselvoorziening ter plaatse nodig. De nagelmatrix bevat daarom ook bloedvaten en huidzenuwen. Als om de een of andere reden de bloedvoorziening onvoldoende is, heeft dit ook effect op de nagelgroei. Omdat de nagel door de matrix wordt gemaakt zal een beschadiging van de nagelmatrix leiden tot afwijkingen in de vorm van de nagelplaat.
  • Het aantal factoren dat de nagelmatrix (E) activiteit kan beïnvloeden is groot en divers: onvoldoende doorbloeding, geneesmiddelen, acuut of een chronisch trauma. Het is een gevoelig orgaan: verstoringen in de fysiologie ervan resulteren als snel in afwijkende nagels.
  • Het hyponychium (G) is het zachte weefsel dat zich net onder het vrije deel van het nageluiteinde en het nagelbed bevindt. Het vormt een verbinding met de nagel en de rest van het nagelbed, waarbij het functioneert als een barriere om het risico op infecties onder de nagel te voorkomen en het risico te verminderen. Dit weefsel is rijk aan witte bloedcellen om een snelle immuniteitsreactie te kunnen bieden.

Toelichting op tekening anatomie van de nagel

A. nagelplaat

B. lunula

C. nagelwortel

D. sinus

E. matrix

F. nagelbed

G. hyponychium

H. vrije nageluiteinde