Tips voor het verzorgen van nagels en handen

Tips voor het verzorgen van nagels en handen

Wat moet je doen voor mooie nagels? En wat moet je vooral niet doen? We hebben tien tips die je helpen bij het verzorgen van je nagels en tien dingen die je zeker niet moet doen. Al je er nog meer over wil leren, volg dan een cursus nagelstyling

10x wel doen bij nagels verzorgen

 1. Test je nagel!
  Wat voor nagel heb je eigenlijk? Grofweg bestaan er 3 typen nagels: de droge/ harde nagel, de slappe nagel en de normale nagel. Elk type nagel heeft een andere verzorging nodig. Een droge nagel heeft bijvoorbeeld absoluut geen baat bij een nagelverharder! Om de conditie van dit type nagel te herstellen kun je het beste de vocht/ vet verhouding in balans brengen door de nagel te voeden met een olie. Met sterke, lange nagels als resultaat!
 2. Reinig voor je verzorgt! 
  Het belang van reiniging voor het aanbrengen van een verzorgend product is van groot belang. Net als bij gezichtsverzorging geldt dat verzorgende producten beter hun werk kunnen doen als de huid gereinigd is. Na een handpeeling zijn de dode huidcellen verwijderd en staan de porien open  voor herstellende producten als een huidmasker.
 3. Nagelriemen verzorgen
  Gezonde nagelriemen zijn de basis voor gezonde, lange nagels. Wanneer deze flexibel zijn en soepel op de nagel liggen, bevordert dit de groei van de nagel. Bovendien zien je handen er direct verzorgd uit.  Verzorg je nagelriemen dus goed. 
 4. French Manicure /French Pedicure.
  Je nagels zien er verzorgd uit wanneer je het nagelrandje wit lakt en de gehele nagel decoreert met een natuurlijke kleur nagellak. Maar wist je dat de zogenaamde “French Manicure” ook ontzettend veel doet voor de nagels op de tenen? Een “French Pedicure” blijft lang zitten zorgt ervoor dat je voeten er verzorgd uit zien. 
 5. Smeren, smeren, smeren.
  Regelmatig een handcreme aanbrengen doet wonderen voor de huid! Door de handen te voeden met een verzorgende creme kan het huidverouderingsproces vertraagd worden. 
 6. Handcreme met zonnefactor (UV A/B filter)
  Let bij de keuze voor een geschikte handcreme goed op of deze een UV A/B filter bevat. De handen zijn een van de weinige lichaamsdelen die zowel in de zomer als in de winter vrijwel constant worden blootgesteld aan de schadelijke invloeden van de zon. Voorkom pigment vlekken!
 7. Vijl in de handtas. 
  Wanneer je een vijltje meedraagt in je handtas, kun je direct ingrijpen als je nagel een eerste scheurtje vertoont. Door de nagel “dicht te vijlen” kun je verdere beschadiging voorkomen. Daarnaast kun je het vijltje altijd te voorschijn halen als je vast staat in een file of moet wachten op de bus.
 8. Nagelverzorging binnen handbereik
  Geen tijd voor de verzorging van je handen? Geen excuus! Handverzorging kost weinig energie en je kunt het gemakkelijk doen tijdens andere ontspannende bezigheden als het kijken naar de televisie. Zorg dat je nagel producten binnenhandbereik staan, bijvoorbeeld in een mandje naast de bank. Verstop je producten niet achter in de kast en neem handverzorging op in je dagelijkse routine. Je zult merken dat je nagels aanzienlijk verbeteren!
 9. Verkort de droogtijd van je nagellak
  Vervelend, wachten totdat de lak droog is. Als het er net netjes opzit, gaat je mobieltje natuurlijk af!  Als je weinig geduld hebt, maak dan gebruik van een product dat de droogtijd van nagels verkort.
 10. Snelle French Manicure.
  Heb je weinig geduld en weinig tijd om een mooie French Manicure aan te brengen? Er bestaat een hele bijzondere lak die de 3 stappen van een French Manicure (wit randje – kleur lak – top coat) in 1 stap verenigt. 

10x niet doen bij nagels verzorgen

 1. Nagelbijten. 
  Bijt je nagels? Zonde, want naast dat de nagels er hierdoor niet uit zien, is het bijten zelf ook geen prettig gezicht. Gebruik een product met een nare smaak om ervan af te komen!
 2. Nagels knippen. 
  Net zoals zagend vijlen of vijlen met een ijzeren vijl is het knippen van nagels erg schadelijk. De druk die hiermee op de nagel wordt uitgeoefend is zo groot, dat de kans op nieuwe scheurtjes groot is. Met een glazen vijl kun je, met opvoerende druk, gemakkelijk de nagel inkorten.
 3. Metalen, ijzeren of diamanten vijl. 
  Het gebruik van een ijzeren vijl heeft hetzelfde effect als een verkeerde manier van vijlen (zie hieronder). Het verstoort de samenstelling van de verschillende nagellagen. Een glazen vijl is vaak veel fijner van structuur en bovendien slijtvast!
 4. Zagend vijlen.
  Veel mensen vijlen hun nagels door de vijl snel van links naar rechts (“zagend”) over de nagel te bewegen. Maar weinig mensen weten dat dit schadelijk is voor de nagel. De nagel bestaat uit verschillende samengeperste lagen en juist door deze beweging komen deze iets los van elkaar. Met het blote oog is dit niet te zien, maar hierdoor ontstaan de eerste scheurtjes in de nagel. Je kunt je nagel het beste met de groeirichting van de nagel mee vijlen; van buiten naar binnen.
 5. Nagelverharder langdurig gebruiken. 
  Een nagelverharder kan slappe nagels weer sterk en gezond maken. Maar dit product is niet geschikt om dag in, dag uit te gebruiken. Hierdoor worden de nagels op termijn broos en verliezen ze juist aan kracht. Je kunt een nagelverharder maximaal 4 keer per jaar in kuurvorm (14 dagen) gebruiken.
 6. Nagelriemen knippen of bijten
  Wanneer je nagelriemen droog of stug zijn kun je deze het beste voeden met een specifiek nagelriemproduct. Als je gaat bijten, trekken, of zelfs knippen, komen de nagelriemen alleen maar harder terug en verhelp je het probleem nooit. Soepel houden is de oplossing!
 7. Kunstnagels. 
  Kunstnagels zijn een aanslag op je natuurlijke nagel! Om kunstnagels op je nagels te zetten, wordt eerst de bovenkant van de nagelplaat gevijld. De nagel wordt daarna afgesloten door de kunstnagel en krijgt hierdoor weinig zuurstof. Als de kunstnagels van de nagels verwijderd worden, blijft er een tere, zeer beschadigde nagel over die wel 3 maanden nodig heeft om te herstellen. 
 8. Knalkleuren. 
  Uit onderzoek blijkt dat de man liever nagels met een natuurlijke uitstraling ziet bij een vrouw: een verzorgde nagel met een mooi wit randje. Je kunt dit bereiken door de gelige nagelrand te camoufleren met een French manicure.
 9. Remover met Aceton. 
  Aceton droogt de nagels uit. Je kunt het beste een nagellakremover gebruiken met belangrijke grondstoffen als Lanoline en D Pathenol. Dit veraangenaamt ook de geur. Tip: wanneer je voor het lakken de nagels reinigt met een remover, hecht de lak beter en blijft deze langer mooi zitten!
 10. Handen wassen met zeep. 
  Wist je dat je beter je handen kunt reinigen met Direct Desinfect dan met water en zeep? Direct Desinfect doodt meer bacterien en virussen en is tevens mild voor je handen.