Behandeling van acne door de schoonheidsspecialiste

Behandeling van acne door de schoonheidsspecialiste

Veel middelen tegen puistjes werken niet. Wist je dat je acne ook heel goed door een schoonheidsspecialiste kunt laten behandelen? Zij hebben een opleiding gehad voor het verzorgen en verbeteren van de huid. Er bestaan veel uiteenlopende behandelmethoden van acne. Behalve de traditionele behandelmethoden zoals een diepgaande reiniging van de huid en het gebruik van peeling gebruiken steeds meer schoonheidsspecialisten apparatuur waarmee zij acne of de littekens veroorzaakt door acne kunnen behandelen, zoals IPL en microdermabrasie. Wat zijn de nieuwste methoden waarmee de schoonheidssalon acne kan helpen bestrijden?

Wat is acne?

Acne is een ontsteking van de talgklier en komt voor bij jong en oud. Acne komt echter het meest voor bij jongeren; circa 90% van hen krijgt ermee te maken. De oorzaken van acne lopen uiteen. Zo kan het te maken hebben met hormonen en bacteriën, maar ook met structurele invloeden. In de huid bevinden zich ontelbare talgklieren. De meeste talgklieren bevinden zich in het gezicht, de nek, de borst, de rug en de bovenarmen. De klieren zijn gelegen naast haarzakjes en zijn vaak kronkelige kanaaltjes die eenvoudig verstopt raken. Wanneer een kliertje verstopt raakt ontstaan mee-eters (open comedonen of black heads). Een mee-eter is herkenbaar aan een zwart puntje. Mee-eters kunnen veranderen in puistjes (gesloten comedonen of white heads) en zijn herkenbaar aan een wit bobbeltje. Acne kan uiteindelijk ernstige onderhuidse ontstekingen en littekens veroorzaken.

Salon behandelingen

Er zijn veel behandelingen van acne voorhanden, maar de behandeling zal altijd per persoon verschillend zijn. Puistjes kunnen op verschillende manieren behandeld worden, al dan niet in combinatie met medicijnen om de ontstekingen en de overmatige talgproductie te remmen. Acne veroorzaakt littekens. Daarom is het raadzaam om puistjes altijd zo snel mogelijk te behandelen om erge littekenvorming tegen te gaan. Een behandeling neemt namelijk veel tijd in beslag. De schoonheidsspecialiste moet dus de tijd krijgen om haar werk goed te doen. 

Milde reiniging

Gebruik bij reiniging van de huid een milde reinigingslotion op basis van olie in water in plaats van zeep. Zeep en agressieve reinigingslotions zorgen er namelijk voor dat de huid uitdroogt, de hoornlaag verdikt en kunnen daarnaast poriën verstoppen. Ook stimuleert zeep de talgproductie. Wees ook matig met desinfectie door middel van alcohol. Alcohol doodt weliswaar bacterie«n, maar zorgt er ook voor dat de hoornlaag verdikt.
Peelings (dieptereiniging)Peelings zijn uitstekende middelen om acne te bestrijden. Door het gebruik van een peeling wordt de hoornlaag verdund. Doordat de huid dunner wordt kunnen talg en bacteriën makkelijker een weg naar buiten vinden. Tevens kan de schoonheidspecialiste na elke peeling de aanwezige ontstekingen en talgpropjes makkelijker verwijderen. 

Comedonenlepeltje en puistjes uitdrukken

Om mee-eters op een snelle effectieve manier te verwijderen, kan de schoonheidsspecialiste gebruik maken van een comedonenlepeltje. Dit is een handig hulpmiddeltje waarmee mee-eters gemakkelijk verwijderd kunnen worden en de omliggende huid nauwelijks beschadigd wordt. Ook weet de schoonheidsspecialiste hoe ze mee-eters en puistjes op de juiste manier kan uitdrukken. Blijf er zelf liever van af!

Microdermabrasie

Een steeds vaker toegepaste behandelmethode in salons is dermabrasie. Door middel van dermabrasie wordt het bovenste laagje van de opperhuid mechanisch afgeschuurd met een ronddraaiend borsteltje of een schijf met microkristallen. 

IPL

IPL (Intense Pulsed Light) is een relatief nieuwe behandelmethode voor acne en is er op gericht om de talgproductie te verminderen. Het apparaat zendt korte pulsen uit (flitslamp) van veilig zichtbaar licht naar het te behandelen gebied. Dit licht wordt gefilterd voordat het de huid bereikt. Dit zorgt ervoor dat slechts het licht met de juiste golflengte de huid bereikt. Het gefilterde licht wordt geabsorbeerd door hemoglobine, het rode pigment in het bloed. De energie van de lichtflits wordt opgenomen door het bloedvaatje die de talgklier voedt. Dit veroorzaakt een zodanige kleine beschadiging aan de talgklieren waardoor de overproductie van talg wordt verminderd. Gemiddeld zijn er 4 behandelingen nodig in een periode van 3 tot 4 weken. Deze behandeling is effectiever indien ze gecombineerd wordt met glycolzuurpeeling, zodat ook de verstopping van de huid wordt aangepakt.

Lichttherapie met blauw licht 

Een van de allernieuwste behandelingen is lichttherapie met blauw licht. Het blauwe licht activeert een chemische reactie in de huid, waardoor de bacteriën vernietigd worden. Het is geschikt voor alle huidtypen, dus ook de donkere huid. Voor de belichting wordt de huid gereinigd en gescrubd. Na de behandeling wordt er een verzorgende crème aangebracht. De behandeling is te vergelijken met een gezichtsolarium: ontspannen dus.