Rode bultjes na het scheren?

Rode bultjes na het scheren?

Omdat we allemaal graag gladde benen, een strakke bikinilijn en haarloze oksels willen scheren, harsen, waxen, epileren en laseren we ons lichaamshaar enthousiast weg. De meest populaire methoden om dit te doen is het scheren met een mesje of het epileren met een epileerapparaat. En daar lopen veel vrouwen tegen een terugkerend probleem aan. Rode, soms jeukende of irriterende bultjes op je net geschoren huid! Hoe je die voorkomt, dat lees je hier!

Scheer met de haarrichting mee

Die bultjes zijn een vorm van irritatie en kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren. Per volledige scheerbeurt, dus benen, oksels en bikinilijn, verwijderen we gemiddeld 15.000 tot 30.000 haren. Die groeien meestal in dezelfde richting. En wij, vrouwen, scheren vaak enthousiast en volhardend tegen die richting in. Omdat je dan een mooier resultaat krijgt. Fout. Door tegen de haarrichting in te scheren trek je het haartje ruw uit je huid en kun je de (gevoelige) huid beschadigen! Zeker je oksels en bikinilijn zijn hier gevoelig voor omdat je huid daar dunner of gevoeliger is. De oplossing laat zich raden.  Probeer eens met de haarrichting mee te scheren! Zo verklein je de kans op ingegroeide haren, ruwe stoppels en huidirritatie. Misschien haal je niet alle haartjes in een beweging weg en duurt het iets langer, het is in ieder geval beter voor je huid!

Te hard scheren

Oorzaak van rode bultjes nummer twee: veel te hard scheren, een oud mesje gebruiken of scheren zonder beschermende crèmes.Het is verleidelijk om nog èven snel te scheren. Gewoon zwoesj, over je huid met het mesje dat al een tijdje gebruikt. Niet doen! Door hardhandig te scheren zonder een scheercrème of schuim beschadig je de bovenste huidlaag waardoor ze sneller irriteert. Een bot of oud mesje heeft hetzelfde huidbeschadigende effect door de groeven die door frequent gebruik ik het scheermesje zijn ontstaan. Door deze te blijven gebruiken vergroot de kans op rode bultjes, ingegroeide haren en harde stoppels.

Om je helemaal te overtuigen deze mesjes een enkeltje prullenbak te geven: in een oud of bot mesje zitten groeven, waarin vuil zich nestelt en bacteriën ruim de kans hebben gekregen zich te vermenigvuldigen. Lekker fris. De oplossing: Oefen niet teveel druk uit, vernieuw je mesjes met regelmaat (zeker als er zichtbaar vuil tussen de bladen blijft zitten of de bladen minder scherp zijn) en gebruik  altijd een verzorgende scheermousse, ontharingsspray, lotion of crème als je scheert met een mesje. Ze beschermen de huid en zorgen ervoor dat je ze herstelt zodat jij met mooie benen, gladde oksels en dito bikinilijn de deur uit kunt!