Wat zijn die witte vlekjes op je teennagels?

Wat zijn die witte vlekjes op je teennagels?

Als je je nagellak van je teennagels afhaalt zie je plotseling witte vlekjes. Of het begint met een paar kleine vlekjes die steeds groter worden of ook op andere tenen verschijnen.  Een nagel die wit- of geelachtig wordt, die dik wordt of afbrokkelt wijst op een probleem, vaak een schimmelinfectie. Tijdens de pedicure opleiding  komen dit soort vragen natuurlijk aan de orde.  De consument moet bij de minste twijfel de huisarts raadplegen om te weten wat er precies aan de hand is. Hoe langer men wacht, des te beter kunnen de schimmels zich nestelen en des te groter het probleem zal worden.

Om maar meteen met het slechte nieuws te beginnen: een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door de schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Als je dit laat gebeuren kun je op lange termijn dunne, broze nagels krijgen.  Als het probleem nog niet zo heel erg groot is zou je zelf een antischimmelmiddel kunnen gebruiken. Kies een middel dat miconazol bevat. Deze stof doodt vrijwel alle schimmels en sommige bacterien die de huid en/of de nagels kunnen besmetten. 
Knip de aangetaste nagels zo kort mogelijk af en houdt ze goed schoon. Houdt de voorwerpen die met de schimmelinfectie in aanraking komen alleen voor eigen gebruik (handdoek, washandje, borsteltje) om te voorkomen dat je anderen besmet. Gedurende de tijd dat je je nagels aan het behandelen bent kun je het gebruik van nagellak het beste zo veel mogelijk vermijden. Daarnaast kun je je schoenen het beste aan de binnenkant behandelen met een schimmeldodend middel.
Bij behandeling van de schimmelinfectie kan het zijn dat je in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. Je ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Het kan wel 7-8 maanden duren voordat de nagel helemaal is uitgegroeid en er weer een gezonde nagel is zonder vlekjes. Als je onvoldoende resultaat ziet of je twijfelt, vraag dan advies aan de huisarts.