Opbouw van de huid

Opbouw van de huid

Als je schoonheidsspecialiste wil worden is het belangrijk dat je weet hoe de huid opgebouwd is. Daarom zal in iedere cursus of opleiding die je doet de opbouw van de huid aan de orde komen. De huid (cutis) is opgebouwd uit meerdere lagen.
•    De bovenste huidlaag is de Opperhuid (epidermis)
•    De laag tussen de opperhuid en de onderhuid is de lederhuid (dermis)
•    De onderste huidlaag is de onderhuid  (hypodermis/ subcutis)
Iedere laag heeft zijn eigen speciale celstructuur met daarbij behorende functie. Als je de huid en haar behoeftes goed weet dan kun je deze beter verzorgen of verbeteren.


De opperhuid


De opperhuid is de dunste laag van de huid met een totale dikte van 0,05 tot 0,1 millimeter. De onderzijde van opperhuid bevat levende cellen en de buitenzijde bestaat uit verhoornde (dode) cellen. Deze hoornlaag is een laag van dode huidcellen die er voor zorgt dat de huid niet uitdroogt en dat er geen ziekteverwekkers en ongewenste stoffen de huid kunnen binnen dringen. Onder de hoornlaag bevindt zich de kiemlaag. Hier ontstaan steeds nieuwe cellen. Deze duwen de oudere cellen naar boven. Deze verhoornen op den duur en sterven af. Ook bevinden zich hier de melanocyten. Deze pigmentcellen maken pigmentkorrel die de huid tegen de zon kunnen beschermen. Door beweging en wassen schilferen de dode cellen dagelijks af. Zo vernieuwt de opperhuid zich iedere 28 dagen. Overigens is de opperhuid ook de laag waar de meeste huidverzorgingsproducten werkzaam zijn.


De lederhuid


De lederhuid (0,5 tot 3 millimeter) bestaat uit een stevige constructie van bindweefsel. De grens tussen de opperhuid en de lederhuid verloopt golvend, waardoor beide lagen in elkaar grijpen. De lederhuid zorgt voor de elasticiteit van de huid. Als de huid veroudert neemt de elasticiteit en de veerkracht af. De lederhuid wordt niet vernieuwd, zoals de opperhuid. Een beschadiging aan de lederhuid blijft daarom altijd zichtbaar als een litteken. In de lederhuid bevinden zich de lymfevaten die afvalstoffen afvoeren en de zenuwen die er voor zorgen dat je aanraking, pijn, en temperatuur kunt voelen.
Ook de talg- en zweetklieren liggen in de lederhuid. Ze ontstaan uit epitheelweefsel van de huid en monden zich uit door middel van poriën aan het huidoppervlak. Ook de  bloedvaten bevinden zich in de lederhuid. Het bloed zorgt ervoor dat de ervoor dat de voedsel- en zuurstofvoorziening geregeld wordt. Ook spelen de bloedvaten een belangrijke rol in de temperatuurregeling van het lichaam. Door verwijding van de bloedvaten kan extra warmte aan de omgeving worden afgegeven. Door vernauwing van de bloedvaten kan de afgifte van warmte worden beperkt, zodat geen kostbare energie verloren gaat.


Het onderhuids bindweefsel


Onder de lederhuid ligt het onderhuids bindweefsel. Dit bindweefsel vormt de scheidslijn tussen de huid en de spieren en pezen in ons lichaam. Het beschermt de onderliggende organen en bepaalt de veerkracht van de huid en lichaamsvorm. Het bestaat vooral uit vet, bindweefselschotten en bloedvaten. De vetcellen zijn in staat om vet op te nemen en bepalen de dikte van de onderhuid. De dikte van het onderhuidse bindweefsel verschilt van plaats tot plaats. Op de buik, billen en rug kan het onderhuids bindweefsel heel dik zijn.

 

Opbouw van de huid