Weg met die puistjes!

Weg met die puistjes!

Puistjes komen vooral voor waar veel talgkliertjes zitten zoals je gezicht, je nek, borst, bovenrug of bovenarmen. De officiële benaming van een ontsteking van de talgkliertjes in de huid, waardoor mee-eters of puistjes ontstaan is acné. De kliertjes raken verstopt met talg (huidsmeer). Als deze ophopende talg gaat ontsteken dan krijg je een puistje.

Hoe ontstaan puistjes? 

Meestal wordt acne veroorzaakt door hormonale veranderingen. Hierdoor gaan de talgklieren meer talg afscheiden dan de huid kan afvoeren. Dit zorgt voor een vette/glimmende huid. De hogere talgproductie zorgt voor een verstopping in de talgklier. Als deze ophopende talg gaat ontsteken dan krijg je een puistje. De huid wordt op de plek van de puist uitgerekt tot hij barst. Hierdoor krijg je kleine wondjes. Als de acne ernstig is en lang duurt kun je er zelfs littekentjes aan overhouden. De oorzaken van het ontstaan van acne kan naast hormonale veranderingen ook andere oorzaken hebben zoals cosmetica, olie- of teerproducten, de overgang naar een ander klimaat of ondervoeding.

Wie krijgen puistjes?

Sommige mensen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van acne dan anderen, dit zou erfelijk bepaald kunnen zijn. Acne komt vooral voor tussen het 14de en 25ste jaar, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Acne komt veel voor: driekwart van de pubers krijgt puistjes.


Wat kun je er tegen doen?

Acne is onschuldig en gaat vanzelf weer over. Het kan echter wel heel vervelend zijn want je ziet er niet op je allermooist uit. Daardoor zou het je onzeker kunnen maken terwijl je er graag bij wilt horen. Laat het in ieder geval geen invloed hebben op je zelfvertrouwen. Bijna iedere puber heeft last van puistjes en van veel piekeren wordt het zeker niet beter.Je kunt je puistjes beter niet uitknijpen. Als je het toch wilt doen, doe het dan liever niet met je vingers. Je vergroot dan juist de kans op ontstekingen. Desinfecteer voor en na het knijpen en gebruik een tissue om de meeeter uit te drukken. Bij de drogist zijn speciale instrumentjes te koop waarmee dit veel veiliger kan.

Reiniging

Houd je huid goed schoon met speciale producten voor de vette of gecombineerde huid. Je verkleint dan de kans op ontstekingen. Jammer genoeg tref je bij de huidverzorgende tonics voor de vette huid vaak een te hoge alcoholpercentage. Wees hier voorzichtig mee. Je kunt hierdoor de huid extra prikkelen waardoor het nog meer talg gaat produceren, Ga zeker niet overdreven veel poetsen met zeep, je huid wordt dan nog vetter. Smeer geen dikke lagen crème of foundation op je gezicht, je verstopt je huid ermee. Gebruik bij voorkeur een milde cleanser met salicylzuur: dit verwijdert dode huidcellen en heeft een iets ontsmettende werking.

Producten tegen puistjes

Wat bij de een wel helpt helpt niet altijd bij de ander. Niet iedereen heeft dezelfde huid!  Als je niet zeker bent van je huidtype, laat dan een huidanalyse doen (bijvoorbeeld bij de schoonheidsspecialiste) om te zien of je de goede gezichtscrème en/of cosmetica gebruikt. Zoek een product dat op de verpakking duidelijk vermeldt dat het niet-comedogeen is of vraag advies bij een goede drogist. Door kalmerende producten te gebruiken voor de gecombineerde huid of gevoelige huid krijg je de verhouding talg en vochtgehalte weer in evenwicht brengen en krijg je je huid weer in balans.

Oorzaken

Krijg je van chocolade, frites, kaas, pinda's of varkensvlees puistjes?  Dat acne ontstaat door vet eten is een fabel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit niet het geval is. Het is wel mogelijk dat genetische aanleg een rol speelt en/of gevoeligheid voor kleurstoffen en suikers.

Huisarts

Ga naar je huisarts wanneer de acne hinderlijk of ernstig . De huisarts kan vaak al veel doen en zal zo nodig ook naar een dermatoloog verwijzen. Ook kan je huisarts je medicijnen voorschrijven.