Zonneallergie: plotseling rode jeukende bultjes op je huid

Zonneallergie: plotseling rode jeukende bultjes op je huid

Lekker, zo'n eerste zonnetje in het voorjaar of op een warm vakantieoord! Maar helaas krijgen steeds meer mensen last van zonneallergie; een paar dagen na het zonnen verschijnen er plotseling jeukende of rode bultjes op je gezicht, handen, nek of onderarmen. Goed opgeleide schoonheidsspecialisten weten dan dat er sprake kan zijn van zonneallergie: een overgevoelige reactie van je huid op zonlicht. Meestal verdwijnen deze ontsierende bultjes vanzelf. Maar het is natuurlijk veel beter om deze allergische reactie te voorkomen en de huid geleidelijk te laten wennen aan de zon. 

  • Wist je dat voeding je kan helpen bij de voorbereiding van je huid op de zon? Eet voeding of neem voedingssupplementen met anti-oxidanten die je huid voorbereiden op de zon. Begin hier een maand voordat je de zon ingaat mee.
  • ga bij de eerste zonnestraaltjes niet te lang in de zon zitten, zoek af en toe de schaduw op
  • bescherm je huid met een zonnebrandcrème die zowel UVA als UVB bevat, kies een zonnebrandcrème die bij je past 

Er bestaat nog twee andere zonneallergische reacties: de Mallorca Acne en PMLE

Mallorca acne

De naam zegt het al, Mallorca Acne is een vorm van acne. Puistjes dus. Deze oncharmante pukkeltjes verschijnen meestal tijdens je zonvakantie en voornamelijk op je armen en decolleté en worden veroorzaakt door een vochtig vakantieklimaat, vet (uit zonnebrandolie bijvoorbeeld) en een teveel aan zonlicht. Een te vette zonnebrandcrème verstopt je huid. Daardoor ademt ze niet meer goed en slibben je poriën dicht. Gevolg: acne. De remedie: bescherm je huid tegen de zon met een minder vettig zonnebrandproduct met een hoge SPF beschermingsfactor.

PMLE

Het tweede type zonneallergie is PMLE, oftewel polymorfe lichteruptie. Daarbij verschijnen kleine, flink jeukende rode bultjes met vocht en schilfertjes op je lichaam. Belangrijkste veroorzaker is UV -straling en met name UVA-straling. De beste oplossing: je huid laten kalmeren in de schaduw. Zoek een mooie palmboom en vlij je neer met een cocktail. En smokkelen mag, dus smeren maar met die zelfbruiner!

Toch de zon in? Smeer je dan goed in met een niet vettig zonnebrandmiddel dat goed beschermt tegen UV-straling! Veel producten beschermen je huid slechts tegen UVB-straling (die je huid laat verbranden), maar je huid blijft bij een zonneallergie vaak juist erg gevoelig voor UVA- zonnestralen. Kies dus voor een product met een hoge zonbeschermingsfactor (SPF 30 of SPF50) die zowel tegen UVA als tegen UVB stralen beschermt.