Hoe kun je een likdoorn het beste verwijderen?

Hoe kun je een likdoorn het beste verwijderen?

Likdoorns, ze bestaan er in allerlei vormen en maten. Dat leer je op een pedicure opleiding. Maar ze maken de voet beslist niet mooier en je kunt er zelfs last van krijgen. De Latijnse benaming is Calvus, vroeger ook de eksteroog genoemd. Het is eigenlijk niets anders dan een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt naar de huid gericht. Het ontstaan van de likdoorn komt door verhoogde druk, door de druk krijg je eelt. Vermijd het dragen van knellende schoenen of te strakke sokken om likdoorns te voorkomen. . 

Een pedicure kan een likdoorn vakkundig verwijderen. Ze snijdt het eelt weg en freest dan met een speciaal bolkopfreesje de likdoorn eruit. De kunst is om het puntje dat de pijn veroorzaakt er uit te frezen. Als dit regelmatig gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen! 

Soms is een likdoorn hardnekkig en keert steeds terug. Dan is het belangrijk om samen met de klant te zoeken naar de oorzaak. Dat kan een schoenadvies zijn, het maken van orthese om de druk te verminderen of een doorverwijzing naar de podotherapeut. Wat meestal niet goed werkt is een de likdoorn pleister. Die maakt de huid erom heen heel week en de likdoorn blijft zitten.