De beste manier om je bikinilijn te ontharen

De beste manier om je bikinilijn te ontharen

In de winter is een dag meer of minder met een behaarde bikinilijn niet zo heel erg schokkend. Maar in de zomer willen we hier elke dag van verlost zijn. Als je nu begint met IPL (lichtflits) ontharen of laserontharen dan heb je volgend voorjaar een perfecte bikinilijn. Mocht je daar geen zin, tijd of geld voor hebben dan kun je nog altijd kiezen voor de traditionele methoden: harsen, scheren, epileren of ontharingscreme.

Voor 'altijd' een strakke bikinilijn: permanent ontharen.

Als je definitief van je overbeharing rondom je bikinilijn af wilt zijn dan kan dat door middel van de nieuwste methoden: IPL (flitslicht) of laser ontharen. Niemand kan je echter garantie geven op het definitief weg blijven van de haren. Daarom kun je beter spreken over duurzaam ontharen in plaats van definitief ontharen. Gelukkig blijkt wel dat de haartjes die eenmaal door laser of flitslicht vernietigd zijn niet meer kunnen groeien.

Hoe werkt dat duurzaam ontharen?
In de onderste laag van de huid liggen de haarzakjes ofwel follikels waarin zich de haarwortel bevindt. Hieruit groeit de haar. Om ongewenste haargroei langdurig een halt toe te roepen is het nodig om het haarzakje te beschadigen, waardoor het geen nieuwe haar meer kan produceren. Bij laser- of IPL ontharen wordt er door middel van licht energie aan de huid toegediend. Deze energie wordt opgenomen door het pigment in de haar,  het licht wordt omgezet in warmte en de haarwortel wordt vernietigd. Het verschil in laser- en IPL ontharen zit in de golflengte van het licht en de mate waarin het licht de huid door 
kan dringen.

Laser ontharen

Bij laser ontharen wordt er gebruik gemaakt van een unieke golflengte van het licht, speciaal gericht op pigment in de haren (vaak diodelasers). Deze hebben een juiste dieptewerking in de huid en een adequate koeling zodat oververhitting (beschadiging) in de huid voorkomen wordt. Omdat er sprake is van hoge geconcentreerde energie en omdat men met de laser diep in de huid kan komen wordt er vaak snel resultaat bereikt (4 tot 5 behandelingen).

Bij de laserbehandeling wordt de tip van het laserhandstuk op een stukje huid geplaatst waarna er kortdurend laserlicht op de huid wordt gestraald. De huid wordt tijdens de behandeling gekoeld door een koelingssysteem dat in het laserhandstuk is geintegreerd. Tijdens de behandeling krijg je een beschermingsbril voor je ogen. Voor de bikinilijn duurt de behandeling maximaal een half uurtje. Veel van de zichtbare haren vallen vlak na de laser ontharing al uit. De overige zichtbare haren vallen na 2 tot 3 weken uit. De meeste mensen ervaren de behandeling niet als pijnlijk maar beschrijven het alsof er een elastiekje tegen de huid aantikt.Laserontharing wordt aangeboden door zeer gespecialiseerde schoonheidssalons, huidtherapeuten en (privé)klinieken.

IPL ontharen (lichtflits ontharen)

Bij IPL ontharen bestaat het licht uit een breder spectrum (breder gebied van golflengtes). Het licht werkt daardoor wat oppervlakkiger in op de huid. Om een zo optimaal mogelijke lichtgeleiding naar het haar te krijgen wordt er een dunne laag gel op de huid aangebracht. Vervolgens wordt het handstuk van het IPL-apparaat na elke lichtflits verplaatst over het te behandelen gebied. IPL (flitslicht) ontharen is altijd minder efficient dan laserontharen omdat men minder diep in de huid kan komen en daardoor sommige haarzakjes voor IPL-ontharen onbereikbaar zijn.

Steeds meer schoonheidsspecialistes bieden "permanent ontharen"  als nieuwe behandelingsmethode aan. Er zijn echter heel veel verschillende soorten IPL apparaten die gebruikt worden voor ontharing. Allemaal werken ze op een andere manier en het resultaat van de een is beter dan van de ander.  Verder zijn de resultaten afhankelijk van de huid- en haarkleur. 

Waarop letten?

Als je je bikinilijn duurzaam wilt laten ontharen bij een schoonheidsspecialiste dan moet je er op letten dat het ontharingsapparaat voldoende energie direct aan de huid levert om effectief te kunnen ontharen. Een minimum van 15 tot 30 joules per cm2 is noodzakelijk. Daarnaast is natuurlijk de kennis en ervaring van de behandelaar zeer belangrijk. Informeer bij hierover bij verschillende schoonheidsspecialistes voordat je definitief je keuze maakt! Wees je er wel van bewust dat je met IPL of flitslichtontharen nooit al je ongewenste haren kwijt raakt en dat er veel behandelingen nodig zijn (5-8)om het haar permanent te laten verdwijen. Bij laserontharing heb je doorgaans veel minder behandelingen nodig.


Traditionele methoden om je bikinilijn te ontharen: harsen, epileren, scheren of ontharingscreme

Harsen en brazilian wax:

Bij het harsen wordt de hars op de te behandelen plek gelegd en bedekt met een reepje stof. Dan wordt het stofje er met een ruk afgetrokken waardoor alle haartjes met wortel en al worden verwijderd. Een schreeuw valt vaak niet te onderdrukken, maar het resultaat is er dan ook naar: alle haartjes worden met wortel en al verwijderd. Bij regelmatig harsen wordt de haargroei op den duur minder.
De behandeling is pijnlijk en de haren komen binnen 2 weken terug. Bij diverse drogisterijen kun je harsstrips kopen van Veet welke je alleen hoeft aan te brengen,  warm te wrijven en eraf trekken. Mocht je dit liever niet zelf doen, dan kun je natuurlijk beter een afspraak maken bij een schoonheidsspecialist bij jou in de buurt. De meeste schoonheidsspecialisten bieden het harsen van de bikinilijn aan.

Een nieuwe trend op het gebied van ontharen in de schaamstreek is de Brazilian wax:Bij deze methode worden alle haren verwijderd in het schaamstreekgebied: dus op en rondom de venusheuvel, de vagina en de anus. Omdat het hier om een zeer gevoelig gebied gaat heb je speciale wax nodig.  Verder willen lang niet alle schoonheidsspecialisten deze behandeling uitvoeren. Als je niemand in je buurt kunt vinden is zelf doen de enige oplossing. Let erop dat de hars die je gebruikt wel voor dit doel geschikt is!

Epileren

De bikinilijn epileren met een epileerapparaat is pijnlijk omdat de huid erg gevoelig is. De haartjes worden bij het epileren volledig uit de huid getrokken, dus het duurt langer voordat de haartjes weer aangroeien. Meestal zie deze na vier weken weer wat verschijnen. Een effectieve methode dus, maar een beetje doorzettingsvermogen is wel noodzakelijk. Voordeel is dat je het zelf kunt doen. De Softepil van Philips is een geliefd epileerapparaat.

Scheren:

Scheren gaat snel, maar de haar en haarwortel blijven in de haarschacht aanwezig en groeien gewoon door. Dit is dan ook al weer heel snel te voelen en te zien: vaak al na twee dagen.  Omdat de haartjes bij het scheren recht worden afgesneden ontstaan er stompe punten aan de haren die in de huid prikken. Vooral in de liezen kan er dan huidirritatie ontstaan door wrijving van lichaamsdelen, kleding en/of transpiratie.
Als je last van een geirriteerde huid of pukkeltjes hebt, kun je het beste een creme gebruiken met aloe vera of calendula. V Gebruik geen bodylotion of andere geparfumeerde cremes op de net geschoren huid.

Ontharingscreme:

Ontharingscreme is handig, pijnloos en laat geen stoppels ontstaan. Wel bestaat de kans dat je allergisch bent voor de creme en bultjes of pukkeltjes krijgen. Daarom is het altijd belangrijk om de creme eerst op een stukje huid te testen. Let er ook op dat je een ontharingscreme koopt die voor de bikinilijn geschikt is.
Bij het gebruik van een ontharingscreme smeer je de creme over het te ontharen oppervlak. De eiwitoplossende ingredienten maken de haren week en na een bepaalde inwerkingstijd kun je de creme met de haren de huid schrapen. De methode roept een chemische reactie op die niet zo lekker ruikt. Breng de creme  nauwkeurig aan. Als je de creme te dicht bij je schaamstreek aanbrengt  wordt de zuurgraad ontregelt waardoor je een jeukende en branderige huid kunt krijgen.


Er zijn dus heel wat methoden om je bikinilijn haarvrij te maken. Er zit vast een methode bij die bij jouw voorkeur en budget past.