Wat als cremes tegen puistjes niet meer helpen?

Wat als cremes tegen puistjes niet meer helpen?

Soms heb je al van alles geprobeerd om van je puistjes af te komen, maar niets lijkt te helpen. Integendeel, het lijkt alleen maar erger te worden! Zeker als je ernstige acne hebt is het van belang om niet zomaar wat door te modderen. Als je te lang wacht bestaat het gevaar dat je er littekens aan over houdt en dan ben je nog verder van huis. Wil je echt van je puistjes af dan kun je het beste naar je huisarts gaan en je probleem bespreken. Soms zal de huisarts wat zwaardere middelen voorschrijven die je in de winkel niet kunt krijgen of je door verwijzen naar een huidtherapeut of dermatoloog. Uiteraard kun je ook altijd op eigen initiatief naar een schoonheidssalon of naar de privékliniek gaan, deze professionals weten alles van het behandelen van (actieve) acne. De behandeling van acne is vaak een combinatie van het aanpakken van de oorzaak van acne (met crèmes, medicijnen, licht of laser) en het goed schoonhouden van de huid (bij de schoonheidssalon). Eerst advies vragen dus, en dan kiezen voor de behandeling die voor jou het meest geschikt is. 

Crèmes / medicijnen

Als gewone crèmes niet meer werken kan de arts of dermatoloog zwaardere crèmes voorschrijven die meestal een veel beter resultaat geven dan de middelen die je in de winkel kunt kopen. Bij lichte acne zal de arts crèmes met vitamine A-zuur voorschrijven zoals Tretinoïne crème of Adapaleen gel (Differin) voorschrijven. Deze crèmes 'ontstoppen' de talgkliertjes. Bij ernstige acne krijg je lokaal toe te passen antibiotica (breng je op de huid aan) of moet je anti-biotica gaan slikken om de bacteriën die acne veroorzaken te remmen.

Peeling of microdermabrasie

Voor het behandelen van acne kun je ook naar de schoonheidssalon. De meeste schoonheidsspecialisten weten heel goed hoe ze een huid met puistjes moeten behandelen en schoonhouden. In een goede schoonheidssalon kun een oppervlakkige peeling (glycolzuurpeeling, kruidenpeeling) krijgen of een microdermabrasie behandeling ondergaan. Daardoor wordt de bovenste laag dode huidcellen verwijderd en verstopping van de talgklieren wordt tegengegaan.  Vaak zijn meerdere behandelingen (4 tot 6) nodig voor een zichtbaar en goed resultaat. Soms kan aanvullend aan de oppervlakkige peelings een klein `probleemgebied` iets dieper worden gepeeld voor een nog beter resultaat.

Blauw lichttherapie 

In grotere schoonheidsinstituten of bij sommige privéklinieken werkt men lichttherapie.  Blauw licht met een bereik van 395-450 nm valt net buiten het UV spectrum en klinische onderzoeken hebben bewezen dat de behandeling van acne met blauw licht zeer effectief is.: het remt ontstekingen en heeft ook een antibacteriële werking. In sommige klinieken wordt gewerkt met ALA-PDT, een nieuwe behandelmethode die ook wordt toegepast bij de behandeling van huidkanker.

Laser

Bij een laserbehandeling worden de bacteriën die acne veroorzaken gedood. Daarnaast verwarmt een laser het talg in de talgklieren, waardoor die vloeibaarder wordt en de poriën minder snel verstopt raken.

En altijd in combinatie met huidverzorging

Welke therapie je ook kiest: juist bij acne komt het er op aan om de huid goed te blijven verzorgen en schoon te houden. Reinig de huid iedere dag voorzichtig met milde zeep en schoon water. Droog de huid door middel van deppen om beschadiging van puistjes te voorkomen. Gebruik milde reinigingsmiddelen en crèmes voor de vette huid. Volg hierin het advies op van je behandelaar.