Wat zijn natuurlijke cosmeticaproducten?

Wat zijn natuurlijke cosmeticaproducten?

Natuurlijke cosmetica, ook wel groene cosmetica genoemd, is helemaal hip. De tijd dat alleen geitenwollensokken figuren deze cosmetica gebruikten ligt ver achter ons. Steeds meer mensen willen graag natuurlijke cosmetica. Maar veel cosmetica- en huidverzorgingsproducten zijn meestal niet honderd procent natuurzuiver al claimen fabrikanten dit wel. Zelfs als een product slechts één natuurlijke grondstof bevat, kan het al onder de vlag “natuurlijk” de winkel uit. Maar wat is natuurcosmetica?  Gaat het dan over producten met natuurlijke of synthetische ingrediënten? Is er verschil tussen natuurlijke cosmetica en biologische cosmetica?

Natuurlijke ingredienten?

De ingrediënten waaruit cosmetica zijn samengesteld, kunnen synthetisch of natuurlijk van aard zijn. Kort samengevat zijn synthetische ingrediënten stoffen die door de mens zijn gemaakt. Natuurlijke ingrediënten zijn afkomstig uit de natuur. Natuurlijke stoffen zijn per definitie niet beter dan synthetische stoffen. In de natuur komen genoeg stoffen voor die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid zoals bijvoorbeeld giftige planten. En zowel natuurlijke als synthetische ingrediënten kunnen een allergische reactie veroorzaken.  Het hangt vooral af van de dosis waarin het wordt gebruikt. Of het nu gaat om natuurlijke of niet-natuurlijke ingrediënten: ze worden op dezelfde manier getest voor cosmetica en volgens dezelfde strenge maatstaven beoordeeld op veiligheid. Als er wordt getwijfeld of een stof veilig is voor de toepassing in cosmetica, dan wordt hij niet gebruikt.

Natuurlijke cosmetica

bdih.jpgNatuurlijke ingrediënten en heilzame planten, kruiden en bloemen vormen de basis voor veel natuurlijke cosmeticaproducten. Deze producten ondersteunen het verzorgende en herstellende vermogen van de huid. De term "natuurlijk" is echter niet beschermd en mag dus in principe op ieder product worden gezet, ook als er maar heel weinig natuurlijke ingrediënten inzitten. Daarom zegt de claim "natuurlijk"  niet veel over het product. Wat wel iets zegt is een keurmerk. dat kan worden toegekend aan producten die aan bepaalde regels voldoen. Er zijn in Europa twee belangrijke instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurcosmetica; BDIH en ECOCERT.

Gecertificeerde natuurcosmetica

ecocert.jpgProducten met het BDIH of ECOCERT keurmerk verwerken natuurlijke grondstoffen zoals plantaardige olie, vetten en wassen, kruidenextracten of etherische oliën en aroma’s uit gecontroleerde biologische verbouw of wildernis conform de richtlijn. Van belang zijn hierbij:- het gebruik van een minimaal percentage natuurlijke ingrediënten.- zorgvuldige keuze van de verwerkte plantaardige grondstoffen- ecologische verdraagzaamheid van ieder product- milieu- en hulpbronbesparende productieprocessen- biologische afbreekbaarheid van grondstoffen


Let daarom bij het kopen van cosmeticaproducten op deze keurmerken! Het duidt erop dat je échte, gecontroleerde natuurcosmetica koopt.  Bekende cosmeticamerken die een dergelijk keurmerk bezitten zijn Weleda, Earth.LIne, Dr. Hauschka, Etiney Cosmetics, Sealine en Lavera. Er zijn ook andere merken die uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruiken en een streng milieubeleid voeren, maar (nog) keer Keurmerk voeren zoals bijvoorbeeld Aveda. Het is de bedoeling dat er in de toekomst een Europees biolabel wordt geïntroduceerd.

Wil je meer over huidverzorging en werkzame ingredienten in cosmetica leren? Volg dan een opleiding schoonheidsspecialiste