Welk middelen tegen puistjes helpen echt?

Welk middelen tegen puistjes helpen echt?

Om acne te bestrijden en je huid weer fris en egaal te krijgen is het nodig om de oorzaken van acne aan te pakken. Deze meest effectieve behandeling van acne bestaat daarom uit 3 onderdelen: het doden van de bacteriën die acne veroorzaken, het verwijderen van dode huidcellen zodat de poriën niet langer meer verstopt zijn en het verminderen van overtollige talgproductie. Helaas is er niet ëën manier of methode die voor iedereen werkt, het blijft een kwestie van uitzoeken en experimenteren. Je kunt het beste beginnen met het zoeken van de juiste verzorgingsproducten voor jouw huid. Wij vertellen je welke ingrediënten wel of niet helpen tegen bij het bestrijden van acne zodat je gericht op zoek kunt gaan. Hier volgen onze tips


Reiniging

Gebruik een milde, in water oplosbare reiniger die de poriën niet kan verstoppen. Een goede reiniger voor de behandeling van acne is een cleanser die de huid in ieder geval niet irriteert. Dit is het geval als je huid gaat tintelen, jeuken, droog wordt of gaat schilferen of er rode bultjes verschijnen. Er zijn ontzettend veel stoffen die huidirritatie kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om er achter te komen welke stof bij jouw huid irritatie oproept en deze stof dan zo veel mogelijk te vermijden. Cleansers met alcohol of mentol drogen de huid vaak uit en kunnen daardoor juist schade toe brengen. Gebruik ook geen reinigers die de poriën kunnen verstoppen (zoals zeep), deze kunnen de acne ook erger maken. 

Dode huidcellen verwijderen

Gebruik een zachte gezichtsscrub om dode huidcellen te verwijderen. Mocht dat niet effectief genoeg zijn dan kun je een product gebruiken dat 1 of 2% acetylsalicylzuur (beta hyroxy acid of BHA) bevat of een paar procent alpha hydroxyzuur (fruitzuur) zoals glycolzuur, appelzuur, citroenzuur, melkzuur of salicylzuur. Je kunt ook overwegen om naar een schoonheidssalon of huidtherapeut te gaan die je kunnen behandelen met een AHA peeling. Hier wordt dan een sterkere concentratie fruitzuur gebruikt.  Dergelijke peelings worden vaak in kuurverband ingezet en moeten worden ondersteund door de juiste verzorgingsproducten voor thuisgebruik.

Verminderen van overvloedige talgproductie

Dit is eigenlijk het grootste probleem. Omdat de productie van talg wordt gestimuleerd door hormonen, is er niets dat je plaatselijk kunt toepassen om de productie van talg te stoppen. Wat je wél kunt doen is het vermijden van producten die olie bevatten. Kleimaskers kunnen helpen bij het absorberen van de talg, regelmatig een kleimasker nemen kan dus geen kwaad. Bedenk echter wel dat deze producten ook de huid niet mogen irriteren.

Medicijnen tegen acne

In het algemeen zou je bij het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten binnen 6 tot 8 weken weken resultaat moeten zien. Als cremes niet meer helpen en je nog steeds last hebt van puistjes, dan kun je het beste naar je huisarts of dermatoloog gaan die je medicijnen kan voorschrijven