Wat te doen tegen ontstoken oog? Met deze tips ben je er snel vanaf!

Wat te doen tegen een ontstoken oog?

Een oogontsteking is hartstikke vervelend; je oog is rood, branderig, jeukt en doet misschien zelfs pijn. Daar komt nog bij dat je ooglid kan opzwellen en er niet bepaald fraai uitziet. Ook kun je tijdelijk geen make-up dragen en als je dat wel graag doet, kan dat een groot gemis zijn. Gelukkig kan een oogontsteking bij de juiste behandeling al binnen een aantal dagen over zijn. In dit artikel vertellen we je hoe je snel van een ontstoken oog afkomt én hoe je een nieuwe ontsteking kunt voorkomen.

Wat is een ontstoken oog en hoe ontstaat het?

Een ontstoken oog is een aandoening waarbij het slijmvlies van je oog en de binnenkant van je ooglid ontstoken zijn. De medische term voor een oogontsteking is conjunctivitis en verwijst naar een ontsteking van het conjunctiva; het slijmvlies dat het witte gedeelte van je oog bedekt.

Symptomen oogontsteking

Roodheid

Vaak wordt het oog rood of roze en zie je rode vaatjes. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kan de roodheid variëren.

Jeuk of branderig gevoel

Ook kan het oog erg gaan jeuken en/of branderig aanvoelen. Hoewel dit heel vervelend is, is het belangrijk om niet in je oog te wrijven. Dit maakt de irritatie van je oog namelijk alleen maar erger.

Zwelling

Het ooglid kan ook opzwellen als gevolg van het ontstoken oog. Hierdoor kan het zelfs zo zien dat je oog wat dicht gaat zitten en je minder goed kunt zien.

Tranen

Vaak produceert een ontstoken oog overmatig veel traanvocht, waardoor je natte ogen krijgt en soms ook wat troebel kunt zien.

Kortjes

Het extra traanvocht kan er vervolgens voor zorgen dat er korstjes ontstaan rondom je ogen. Met name in de slaap merk je dat er meer korstjes ontstaan door het opdrogen van het vocht.

Pijn of ongemak

Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kun je pijn of ongemak ervaren. Dit kan lichte pijn zijn, maar de pijn kan ook ernstig zijn bij een zware ontsteking.

Gevoeligheid voor licht

In sommige gevallen kun je oog gevoeliger zijn voor (fel) licht. Soms kan zelfs een normale hoeveelheid licht al voor ongemak zorgen.

Tips om snel van een ontstoken oog af te komen

Een ontstoken oog is natuurlijk hartstikke vervelend; logisch dat je er zo snel mogelijk vanaf wilt komen. Wat te doen tegen een ontstoken oog? Hieronder hebben we verschillende tips verzameld om je ervan af te helpen. Aarzel echter niet om een professional, zoal je huisarts, te raadplegen als je je zorgen maakt om je ontstoken oog.

Hou je ogen schoon

Het schoonhouden van een ontstoken oog kun je het beste doen met warm water. Je kunt hiervoor een zachte doek of een wattenschijfje gebruiken. Het warme water helpt om eventuele korstjes los te weken en overtollig traanvocht of slijm te verwijderen. Gebruik steeds een schone doek of een schoon wattenschijfje voor elk oog.

Niet wrijven

Probeer niet in je ogen te wrijven. De jeuk is erg vervelend, maar door te wrijven, maak je de irritatie erger en neemt de jeuk juist toe.

Bescherm je ogen tegen irriterende stoffen

Zorg ervoor dat je ogen niet extra geïrriteerd raken. Blijf met producten (ook dag- en nachtcrème) uit de buurt van je ogen en vermijd plekken waar chemische stoffen of fijnstof in de lucht zitten.

Draag een zonnebril als je last hebt van fel licht

Als je last hebt van fel licht, kun je het beste een zonnebril dragen. Op deze manier geef je je ontstoken oog meer rust.

Draag even geen oogmake-up of contactlenzen

Om irritatie te voorkomen, is het belangrijk om je ogen zoveel mogelijk met rust te laten. Gebruik dus even geen oogmake-up en draag geen contactlenzen. Je kunt wel gewoon een blush of lippenstift aanbrengen, zolang je maar uit de buurt van je ogen blijft.

Gebruik warme kompressen

Warme kompressen kunnen helpen om de symptomen van een oogontsteking te verlichten. Je kunt een schone doek in warm water leggen, uitwringen en zo’n 5 tot 10 minuten op je ogen laten liggen. Doe dit een paar keer per dag om de symptomen te verlichten en de ontsteking af te remmen.

Ontstoken ogen voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom hebben we hieronder een aantal tips op een rijtje gezet om je te helpen ontstoken ogen te voorkomen.

Hygiëne

Hygiëne speelt een belangrijke rol in het voorkomen van oogontsteking. In de eerste plaats is het belangrijk om niet zomaar make-up uit te lenen, aangezien oogontsteking besmettelijk is. Zorg er dus voor dat je je eigen mascara, eyeliner en oogschaduw gebruikt en deze niet zomaar uitleent.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat je schone handen hebt als je aan je ogen zit. Was je handen voordat je make-up aanbrengt en voordat je contactlenzen inbrengt.

Allergenen vermijden

Een oogontsteking kan ook ontstaan door een allergie of overgevoeligheid voor bepaalde ingrediënten. Als je merkt dat je ogen vaak gaan ontsteking na het gebruik van bepaalde make-up, kun je overwegen om voor een natuurlijke mascara of een hypoallergene mascara te kiezen.

Lees ook: Hypoallergene mascara kopen? Dit zijn de beste hypoallergene mascara van 2023!

Make-up kwasten reinigen

Verder is het belangrijk om je make-upkwasten regelmatig te reinigen. In je kwasten komen namelijk bacteriën terecht en hoe langer je ze niet reinigt, hoe groter de hoeveelheid bacteriën wordt. Deze bacteriën kunnen vervolgens een ontsteking veroorzaken als je ze weer gebruikt. Om ervoor te zorgen dat bacteriën geen kans krijgen, kun je je kwasten het beste wekelijks reinigen. Dit kun je doen met een milde shampoo of een speciale kwastenreiniger.

Conclusie

Een oogontsteking is erg vervelend en zorgt ervoor dat je tijdelijk geen make-up en contactlenzen kunt dragen. Om zo snel mogelijk van een ontstoken oog af te komen, is het belangrijk om je oog schoon te houden, niet te wrijven en goed te letten op hygiëne. Vervolgens is het belangrijk om een nieuwe ontsteking te voorkomen, door goed op hygiëne te blijven letten en irriterende stoffen te vermijden. Natuurlijke en hypoallergene make-up zijn vaak een goede keuze als je regelmatig last hebt van ontstoken ogen.

Cosmetica Gids
Logo
Enable registration in settings - general